Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Waterflessen, something old something new …

Het verhaal begon zo mooi: Amsterdam Museum koopt een bijzondere fles schoon drinkwater uit 1853.

In het begin van de negentiende eeuw dronken Amsterdammers nog geen gezuiverd drinkwater. Meestal werd er regenwater gedronken of water uit de Vecht. Omdat dit water nauwelijks gezuiverd werd, kwamen ziektes als cholera en tyfus voor.

Jacob van Lennep (1802-1868) wilde hier halverwege de negentiende eeuw een eind aan maken. Hij richtte in 1850 de Amsterdamse Duinwater-Maatschappij op en liet een leiding aanleggen vanaf de duinen naar de fontein bij de Willemspoort in Amsterdam. De stedelingen konden hier terecht voor zandgezuiverd water. Om Amsterdammers aan te sporen schoon water te drinken, werden reclameflessen gemaakt. Op het etiket van de fles staat dat Amsterdammers water konden halen: “maximaal twee emmers voor 2 cent, er wordt géén geld gewisseld.”

Het verhaal eindigt niet zoals het museum had gewild, de fles blijkt helemaal niet uit 1853 te komen.

De ontwerper Jan Ketting (69) zegt in het Parool dat de fles uit 1975 komt. Hij ontwierp hem toen voor een evenement ter gelegenheid van de zevenhonderdste verjaardag van Amsterdam. Ketting begrijpt niet dat het museum niet heeft gezien dat de fles nep is. ‘Zo kun je duidelijk zien hoe de sticker is opgeplakt’,  zegt hij. Het museum heeft de fles voor een onbekend bedrag gekocht van een particulier.

Een andere waterfles die ook tot een museumcollectie behoort, is de roestvrij stalen ONEforONE waterfles, te zien in het Watersnoodmuseum. ONEforONE spoort met haar duurzame waterflessen net als Jacop van Lennep Nederlanders aan water te drinken én daarmee tegelijkertijd iemand in Afrika te supporten van schoon drinkwater.

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/waterflessen-something-old-something-new/