Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Top of Minds, Exit Guide: Wouter Durville

Wie: Wouter Durville

Was: Manager, Consultant, Bain & Company

Is nu: Social Entrepeneur, oprichter ONEforONE

Studie: University College & European Studies

Meest trots op: het moment dat de website live ging, daar hebben we maanden naartoe gewerkt

Jouw exit was het klassieke dertigersdilemma?

Ik werkte zes jaar bij Bain -met een kort uitstapje naar Heineken- en de magische dertig kwam in zicht. Ik begon mezelf vragen te stellen als: doe ik waar ik goed in ben? Heb ik mijn dromen waargemaakt? Ondernemen is altijd een belangrijke droom van me geweest. En ik wist: ik heb nu nog geen kinderen, ik heb wat spaargeld tijdens mijn jaren als consultant opgebouwd, dus als ik voor mezelf wil beginnen, moet ik het nu doen. Ik ben met ogen dicht in het diepe gesprongen. Ik heb ontslag genomen bij Bain en heb mezelf een jaar de tijd gegeven om mijn leven opnieuw in te richten. Ik heb een bootje gekocht, een paar tickets naar de andere kant van de wereld en heb de tijd genomen om bijvoorbeeld TED Talks te bekijken en musea te bezoeken. Ik wilde dat jaar gebruiken om uit te vinden wat ik werkelijk belangrijk vond.

En wat kwam daar uit?

Dat veel geld verdienen bijvoorbeeld helemaal niet zo hoog op mijn prioriteitenlijstje stond, net als de dikke BMW die ik reed, maar wel tijd doorbrengen met vrienden of goed slapen en gezond eten. De sociale impact van mijn werk op mensen en het milieu. Gelukkig heb ik me nooit echt ondergedompeld in de luxe lifestyle als consultant en was de overgang naar het leven als zelfstandig ondernemer minder groot. Hoewel ik het gemak waarmee ik vroeger een taxi nam nog steeds wel eens kan missen.

Hoe kwam je op het idee voor ONEforONE?

Ik wist bij mijn ontslag dat ik wilde gaan ondernemen, maar ik had op dat moment nog niet besloten waarin precies. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er goede ideeën in overvloed zijn, maar key is de uitwerking daarvan. Tijdens mijn reis kwam ik in Angelsaksische landen in aanraking met het by one, give one -principe. Dat is een prachtig concept om ontwikkelingslanden te helpen, want je hebt geen subsidies nodig, je hulp komt volledig vanuit de markt. Bovendien viel me op dat wanneer je als consument voor het goede alternatief kiest, je voor die keuze lijkt te worden gestraft. Biologische producten zijn duurder dan niet-biologische. Dat wilde ik met ONEforONE ondervangen door als collectief te onderhandelen voor een betere prijs, zoals bij de zorgverzekeringen die we aanbieden. En dat is gelukt. Ik heb nu een concurrerende zorgverzekering die interessant is voor de Nederlandse consument. En tegelijkertijd stond ik laatst in Tanzania met een baby’tje in mijn armen die voor zorg bij een dokter terecht kan vanwege onze zorgverzekering. Dat is prachtig.

Mis je de tijd bij Bain wel eens?

Het werken onder een baas mis ik oprecht nooit, maar het samenwerken met slimme collega’s wel. De externe druk van een team werkt stimulerend. Als je samenwerkt komt je werkproces door de verschillende input in een stroomversnelling. Ik doe nu iets waar ik helemaal achter sta en dat is een unieke intrinsieke drijfveer, maar ik moet wel zelf druk creëren om te blijven presteren. Dat is soms lastig, of zelfs onmogelijk. En ook wel eens eenzaam.

Wat is je ambitie?

ONEforONE heeft een vliegende start gehad en ik heb inmiddels zelf een TEDx Talk mogen houden over ons concept. We hebben een solide basis met mooie partnerships. Vorig jaar hebben we zelfs 500 zorgverzekeringen verkocht, maar daarmee zijn we er nog lang niet, want dat moeten er de komende tijd duizenden, zelfs tienduizenden worden. En dat wordt nog een hele uitdaging. Dat is ook direct het praktische aspect aan mijn werk nu. Naamsbekendheid genereren. Zonder budget. Zelf een campagne bedenken. Eigenlijk is mijn dagelijkse werk nu qua pragmatiek en beslissingsbevoegdheid het tegenovergestelde van consultancy.

Wat is je advies voor ondernemende consultants?

Ik spreek veel consultants die ooit nog eens willen gaan ondernemen. Do it, voordat je spijt krijgt. Overschat vooral niet de risico’s als je de stap waagt, want je schepen zijn echt niet zo snel achter je verbrand. Als je avontuur mislukt, is er namelijk nog steeds een gerede kans dat je weer terug kunt keren naar consultancy. En daarnaast: je hoeft echt niet te wachten tot je een kant en klaar en steengoed idee hebt. Als je uit consultancy stapt, komen de ideeën vanzelf. Als je het kleine -en soms beperkte- wereldje verlaat, gaat er tegelijkertijd ook een nieuwe wereld open. Een wereld met andere mensen, andere talenten en heel veel andere banen en kansen.

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/top-of-minds-exit-guide-wouter-durville/