Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Sociaal Ondernemen. Nu!

Verbetering door verandering, Vrijdag Inspiratiedag

by Petra Kroon – mei 2011

Iedere vrijdag kun je hier inspiratie opdoen. Om het weekend relaxed in te luiden, of die 2 dagen eens goed de tijd te nemen erover na te denken. Met deze week: 5 kansen! Als altijd verschijnen er in januari allerlei overzichten over wat er dit jaar gaat gebeuren. Op dit blog kun je de trends voor sociaal ondernemerschap lezen, op andere blogs lees je lijstjes over what’s hot and not en weer andere gaan in op waar de businessopportunities dit jaar liggen. Deze Vrijdag Inspiratiedag is een samenspel van al die ideeën leidend tot: Pak die kans dit jaar! Gratis businessadvies.

One for me, one for you

Aloud principe dat dit jaar wel eens een vlucht kan nemen. Je verkoopt een fles water, en in Afrika geef je iemand een leven lang water. Je sluit een deal met een energiemaatschappij: voor iedere overgestapte klant – die ook nog eens goedkoper uit is met die groene energie- sponsor in Afrika een project met zonne-energie. Jij bent opticien en voor iedere bril die je verkoopt, zorg je –inderdaad- dat je slechtziende medemens in een arm land er ook een krijgt. Hoe simpel kan het zijn. Jij tevreden, klant tevreden, wereld tevreden.

Ha gezellig: met z’n allen

Helemaal hot en heel erg Nederlands – want voor een dubbeltje op de eerste rij- zijn de groepsaankopen. Hoe meer mensen zich inschrijven om een produkt aan te schaffen, hoe groter de korting. Denk Groupon, maar ook Fly2Miami, dat een weddenschap sloot met KLM om via Twitter zoveel mogelijk klanten te vinden om goedkoop naar Miami te vliegen. Bedenk zelf zo’n actie of sluit een deal met een aantal bedrijven dat hetzelfde produkt verkoopt: fair-trade koffie, lokale groenten, zonnepanelen. En bedenk een groepskortingactie. Met of zonder weddenschap-element. Wel goed over communiceren natuurlijk.

Kleine Klusjes Marktplaats

Steeds meer bedrijven stimuleren dat hun medewerkers ‘iets terugdoen voor de samenleving’. Noemen ze tegenwoordig mbo: maatschappelijk betrokken ondernemen. Steeds meer medewerkers willen wel maar hebben het druk, druk, druk en dus maar heel weinig om zich echt in te zetten. Steeds meer sociaal ondernemers of ngo’s hebben wel klussen maar lang niet allemaal even groot. Maar ze moeten wel gedaan. Ik zeg: daar is een markt, daar is een klant, daar is een behoefte. Ontwerp een marktplaats –site en app- waar vraag en aanbod elkaar vindt. Kijken hoe dat werkt? Hier lees je twee voorbeelden.

Pop up store

Wat is het verband tussen leegstaande gebouwen en de groeiende behoefte van consumenten om iets ‘mee te maken’? Precies: laat die consumenten in zo’n leegstaand gebouw iets meemaken. Mogelijkheden zijn legio: een pop up store met verschillende fair trade webwinkels, een pop up modeshow, een pop up voorstelling, een pop up left-over restaurant. Maak een tour met een mode show, kunstenaars, left-over restaurant langs verschillende leegstaande gebouwen in Nederland. Name it, en je kunt het doen! Extra argument voor terughoudende overheden of vastgoedbedrijven: de wijk wordt er weer levendig van en het is zooooo eco.

Tip: er staat in de Bijlmer een hele flat leeg. Voor 1 euro word je eigenaar. Daar kun je natuurlijk heel veel events in organiseren. Eerst samen opknappen, en daarna iedere week iets anders. Wordt de Bijlmer ook nog eens hip van.

Pimp my car green

Beter goed gejat dan slecht zelf bedacht. In het Amerikaanse Colorado is midden 2010 Green Garage geïntroduceerd. Het bedrijf helpt gewone auto’s groener te worden. Green Garage green-tuned een auto met duurzame, energiebesparende middelen, mogelijkheden en onderhoud zodat je als automobilist groener, schoner en goedkoper rijdt. De truc zit ‘m erin dat Green Garage je auto komt halen en weer voor je deur aflevert, groen gepimpt en wel. Service dus. Met andere woorden: hoe kun je het je klanten zo makkelijk maken dat ze geen nee meer kunnen zeggen? We komen naar je toe dit jaar!

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/sociaal-ondernemen-nu/