Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontwikkelingswerk

Door Sandra Doosje

Wij mensen zijn hier op aarde met een eigen doel of bestemming. Ieder kent wel zijn of haar eigen dromen, soms ontspruiten die zelfs al heel vroeg, vanaf kinds af aan, of ze ontplooien zich op latere leeftijd. Dromen en passies zijn op zich niet moeilijk na te komen. Als je de juiste richting weet, een juiste basis hebt en misschien een goeie mentor die jou kan helpen je dromen te herkennen en jouw leven te verwezenlijken.

De laatste twee decennia zijn er, naast het openstellen van landsgrenzen en een eenheidsmunt in Europa, ook op andere gebieden grenzen doorbroken. Via internet en televisie komt de wereld in iedere huiskamer en hoeven wij niet meer van niets te weten! Dat vraagt wellicht ook om wat meer verantwoordelijkheidsgevoel en zelfreflectie op ons eigen uitgavenpatroon.

Wanneer een mens opgroeit in een welvarend land, kent het relatief meer kansen en mogelijkheden. Wanneer de levensstandaard ver onder het gemiddelde ligt, vragen eerste levensbehoeften veel aandacht. Onderdak. Voedsel. Kleding. Onderwijs. In mijn ogen is het ontwikkelingswerk ervoor om gelijkwaardigheid te creëren. Ieder heeft het geboorterecht om te genieten van het leven en zijn eigen leven te creëren aan de hand van talenten en kwaliteiten. Ontwikkelingswerk is niet omslachtig, het kan heel natuurlijk!

Kwantiteit versus distributie

Naar mijn mening ligt het probleem van mondiale armoede niet in een te weinig, een tekort aan voedselbronnen. Er is wereldlijk gezien genoeg voedsel, echter is er een groot distributieprobleem. Het is domweg niet gelijkwaardig verdeeld. Dat geldt ook voor onderwijs, werkgelegenheid en essentiële basisvoorzieningen. Supermarkten vernietigen dagelijks grote hoeveelheden verse producten. Winkels staan vol met wasmachines, koelkasten, tapijten, meubilair en materiaal. De deukjes in de wasmachines worden al bijna niet verkocht meer. Het is toch eigenlijk te gek als je daar bij stilstaat! Hoe we mensen elders blij mee kunnen maken en zo tot zelfredzaamheid aansporen.

Werkelijke rijkdom zit natuurlijk van binnen. Geluk is absoluut niet afhankelijk van materie; waar het om gaat zijn de natuurlijke levensbronnen. Het gaat immers om de kwaliteit van leven, waar ieder recht op heeft. Dit is één van de pijlers van ONEforONE: ‘Ik heb maar dan jij ook’! Neem bijvoorbeeld het programma van ONEforONE in Tanzania. Een afgesloten zorgverzekering in Nederland geeft tegelijkertijd medische zorg aan een weeskind in Tanzania.

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: +1 (from 1 vote)


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/ontwikkelingswerk/