Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

OneWorld: Goed doen met korting

Wie: Wouter Durville (31), oprichter ONEforONE

Wil: een nieuwe consumentenbeweging voor rechtstreekse ontwikkelingshulp

Hoe: als je iets hier koopt, help je een ander in een arm land aan een soortgelijk product.

Door iets te kopen een ander helpen. Hoe kom je daar op?

“Ik kom uit het bedrijfsleven. Het harde werken en de zakelijke aanpak sprak mij daar aan, maar dat de focus vooral op het verdienen van geld voor de aandeelhouders lag, trok mij minder. Dus ben ik gaan nadenken over hoe ik op een commerciële manier iets voor een ander kon betekenen. In Amerika stuitte ik op het buy-one-give-one-principe. Ik wilde dit idee in Nederland ook in de praktijk brengen.”

Hoe werkt jouw sociale Groupon?

“Je kunt bij ONEforONE bijvoorbeeld een zorgverzekering bij Ohra afsluiten. Als je dat doet krijg je als klant een korting en krijgt een weeskind in Afrika ook een zorgverzekering. Wie via ons overstapt naar groene energie van Greenchoice maakt het mogelijk dat er zonnepanelen in onder andere Kenia en Madagaskar worden geïnstalleerd en krijgt tegelijkertijd een korting die beter is dan als je zelf via de leverancier een contract had afgesloten. ”

Dus consumenten hier krijgen ook nog eens korting?

“Ik vind het belangrijk dat consumenten hiermee voor zichzelf ook een goeie deal sluiten. Het stoort mij dat bewuste consumenten die kiezen voor biologisch of fair trade daar altijd in hun portemonnee voor worden gestraft. Dat is ergens niet eerlijk en dat is bij ons dus ook niet het geval.”

Wie betaalt die verzekering voor weeskinderen dan?

“Greenchoice en OHRA geven ons een vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe klanten, dat scheelt hun weer marketingkosten. Ook ontvangen we sponsorgeld. Voor elke ‘vind ik leuk’-klik op onze Facebookpagina krijgen we bijvoorbeeld één euro van een groot bedrijf dat liever anoniem wil blijven. Daarnaast vinden veel bedrijven het leuk om onze drinkflessen als relatiegeschenk te geven. Met deze inkomsten betalen wij de projecten in Azië en Afrika.”

Delen jullie zomaar zonnepanelen en waterputten uit aan arme mensen?

“Nee, daar moeten ze wel wat voor doen. We werken samen met lokale partners zoals ToughStuff, een organisatie die zonne-energie pakketten heeft ontwikkeld voor de allerarmsten. Dit is een eenvoudig paneel met daarbij een stekker waarmee een mobieltje of een lamp kan worden opgeladen. Dankzij onze sponsoring kunnen zij die met korting kopen. Voor onze waterprojecten werken we samen met Pump Aid. Zij slaan alleen waterputten in dorpen die daar zelf om hebben gevraagd en waarvan de inwoners bereid zijn om mee te werken aan de aanleg ervan. Het initiatief moet van de lokale bevolking komen.”

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)
OneWorld: Goed doen met korting, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Comments are closed.

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/oneworld-goed-doen-met-korting/