Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Halmans loopbaanadvies: Zij gingen je voor! Dertigers die hun hart volgden.


Zij gingen je voor: Wouter Durville – oprichter ONEforONE. Door Marloes Halmans, juni 2011

Een paar maanden geleden zag ik op LinkedIn dat mijn oud-collega Wouter (30) een onderneming was gestart. De naam van zijn onderneming sprak me direct al aan ONEforONE. Hierdoor nieuwsgierig geworden bekeek ik de website. Wat doet ONEforONE? ONEforONE is een consumentenorganisatie met een bijzonder doel: directe hulp bieden aan ontwikkelingslanden.

Via email raakten Wouter en ik aan de praat over onze ondernemingen. En wow: wat sprak er uit Wouters verhaal een passie en bevlogenheid voor de missie waarmee hij ONEforONE was gestart! Hier lees je zijn persoonlijke verhaal.

Waarom doe jij wat je doet?

Na mijn studie kwam ik terecht in het bedrijfsleven. Ik werkte onder andere als strategisch consultant. Dat werk vond ik erg leuk om te doen en ik groeide snel. Maar in het commerciële bedrijfsleven ligt de nadruk naar mijn idee wel erg eenzijdig op geld verdienen. De invloed van de bedrijfsvoering op het milieu of andere sociale aspecten worden in die focus niet of nauwelijks meegenomen. Toen ik voor mijn werk in Rio de Janeiro zat, werd ik geconfronteerd met de enorme verschillen tussen rijk en arm. Letterlijk naast een krottenhuisje stond een enorm villa met zwembad. Daar kreeg ik heel sterk het gevoel dat ik iets wezenlijks wilde betekenen voor de wereld. Ik voelde sterk dat ik, als ik later terugkijk op mijn leven, meer impact wil hebben gehad dan waarde creëren voor aandeelhouders. Ik wilde mijn energie en tijd stoppen in werk met een duurzame missie. Terug in Nederland heb ik hiervoor concrete ideeën uitgewerkt. Ik heb hier goed de tijd voor genomen. Ik wilde er weldoordacht aan beginnen. In november 2010 heb ik ONEforONE opgericht.

Hoe ontdekte je jouw eigenheid?

De passie voor het ondernemen zat er al jong in. Op de middelbare school had ik allerlei kleine handeltjes, eerst in snoep, later organiseerde ik grote feesten. In mijn studietijd ben ik een bedrijf gestart dat het helaas destijds door de internetbubble niet gered heeft. Door de verschillende banen die ik in loondienst gehad heb, heb ik ook veel geleerd over wat ik wel en niet leuk vond. Ik ontdekte dat ik het leuk vind om “from scratch” iets op te bouwen. Om zelf ideeën te bedenken en van niets iets te maken. En de behoefte om mijn tijd en energie te besteden aan het bijdragen aan een groter nut groeide en groeide. Uiteindelijk voelde ik daar zo’n sterke passie voor dat ik er niet meer omheen kon. Ik heb mijn baan opgezegd om mijn ideeën vorm te kunnen geven en mijn hart te kunnen volgen.

Hoe weet je dat het klopt?

Mijn werk voelt niet als werk. Ik vind het een uitdaging om iets op te bouwen, anderen te inspireren met onze missie en partners te overtuigen om mee te doen. Door een eigen onderneming te starten kan ik bovendien mijn eigen stempel drukken op mijn manier van werken. Door dit alles krijg ik enorm veel energie van mijn werk. Het leuke is dat de mensen in mijn omgeving dat ook zien. Ik voel dat ik op het juiste pad zit, en kennelijk staal ik dat ook uit.

Wat is jouw definitie van succes?

Ik wil werk doen waar ik energie uit haal en waar ik echt gemotiveerd voor ben. Als ik met dat werk een positieve impact kan hebben op mensen en het milieu hierbij niet schaadt, vind ik dat ik succesvol ben. Ik weet uit ervaring dat meer geld verdienen mij niet gelukkiger maakt. In mijn werk draag ik nu echt iets bij aan de wereld, ik kan er mijn kwaliteiten in gebruiken en krijg er enorm veel energie van. Dat is voor mij veel belangrijker.

Wat is je persoonlijke missie?

Ik wil met mijn eigen bevlogenheid om iets voor de wereld te betekenen graag anderen inspireren. Met ONEforONE ben ik daar iedere dag mee bezig. Ik zie het als een uitdaging om mensen te enthousiasmeren voor ons werk. ONEforONE richt zich in haar hulp aan ontwikkelingslanden op de basisbehoeften: water en energie. Als je bij ons een waterfles koopt, help je iemand in Afrika aan een leven lang schoon drinkwater. Dat bereiken we door in die landen waterputten te bouwen. Als je via ONEforONE groene stroom afneemt, help je een gezin in Afrika aan een eigen zonne-energievoorziening. Dat doen we door een zonne-energie pakket te subsidiëren waarmee ze hun eigen energie kunnen opwekken. We zijn nu ook bezig met verzekeringen: jij verzekert je hier, wij sluiten een zorgverzekering af voor een weeskind in Tanzania. Ik vind het belangrijk dat onze hulp zo rechtstreeks mogelijk is. Door het one-for-one principe kunnen we dat bereiken: jij koopt hier een product, zij krijgen daar een vergelijkbaar product. Ik wil daarmee laten zien dat iedereen met een kleine actie hier enorm veel effect kan hebben op het leven van iemand in een van de ontwikkelingslanden die we steunen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op die manier hun eigen bijdrage te leveren aan de wereld.

Welke tips kun je geven aan andere dertigers voor hun loopbaan?

Durf risico’s te nemen om erachter te komen waar je goed in bent en wat je graag wilt doen. Ik heb een aantal keren mijn baan opgezegd om iets nieuws te kunnen gaan doen. Je maakt misschien wel eens een verkeerde beslissing, maar het leert je uiteindelijk altijd iets over jezelf waarmee je weer verder kunt.

Ik ben enorm enthousiast over het verhaal van Wouter en het werk van ONEforONE. Ik heb de aluminium waterfles al gekocht en daarmee iemand in Afrika een leven lang aan schoon drinkwater geholpen. Een leven lang! Moet je nagaan wat een impact die kleine actie heeft! Bovendien hoef ik ook niet langer het milieu te belasten met mijn plastic waterflesjes. Wil je meer weten of direct zelf iets bijdragen? Kijk op oneforone.nl

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/halmans-loopbaanadvies-zij-gingen-je-voor-dertigers-die-hun-hart-volgden/