Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

GREEN.2: Modern People

GREEN.2 Magazine – Mei/Juni 2011

Wouter Durville (30) gaf een glorieuze carrière in het bedrijfsleven op en startte ONEforONE, een onderneming waarmee hij mensen in ontwikkelingslanden helpt aan schoon drinkwater en zonne-energie.

BASISBEHOEFTE ‘Je geeft wat je koopt. Dat is ons principe’, zegt Wouter Durville, oprichter van ONEforONE, een consumentenbeweging voor rechtstreekse hulp in ontwikkelingslanden. ONEforONE werkt via het buy one give one principe: als je via ONEforONE een drinkfles koopt, voorzie je iemand in een ontwikkelingsland van een leven lang drinkwater. Als je groene energie afsluit, da krijgt iemand daar een zonnepaneel. En binnenkort zullen waarschijnlijk ook zorgverzekeringen aan het pakket worden toegevoegd. Hoewel milieuvriendelijkheid bij ONEforONE hoog in het vaandel staat, is het voor Durville niet het belangrijkste streven: ‘Groen is voor ONEforONE wel een criterium, maar geen hoofddoel. De focus ligt op het sociale aspect: de levensstandaard van mensen verhogen. Daarom richt ik me op de basisbehoeften: water, zorg en energie’.

GOUDEN HANDBOEIEN Dat Durville ooit voor zichzelf zou beginnen, was van jongs af aan al duidelijk: ‘Ondernemen zit mij in het bloed. Op school organiseerde ik al feesten of runde ik handeltjes in snoep. Ook toen ik na mijn studie het bedrijfsleven inging, wist ik dat mijn hart bij het ondernemen lag’. Maar toen de carrière van Durville een vliegende start maakte en hij de ene na de andere promotie in de wacht sleepte, werd de keuze om zijn droom te volgen en niet gemakkelijker op. ‘Het is een rare gewaarwording  als het zo goed met je gaat. Je wordt langzaam opgesloten in je eigen succes; alsof je gouden handboeien om krijgt. Ik werkte voor multinationals als Bain & Company en Heineken, woonde in hotels en vloog de hele wereld rond. Een snel stijgend salaris, een mooie auto, het kon niet op. Probeer daar maar eens uit te stappen.’

SKILIFT Toch deed hij het. ‘Ik voelde na een tijdje dat ik niet genoeg voldoening meer uit mijn werk haalde. Hoewel ik plezier had in wat ik deed, draaide het uiteindelijk toch vooral om geld verdienen. En ik kreeg moeite met de afwegingen die daarbij soms gemaakt moesten worden. Een fabriek in China neerzetten, omdat daar nog van die goedkope kolencentrales gebruikt mogen worden. Ik kreeg steeds meer de behoefte om zelf mijn ethiek te kunnen bepalen.’ Hoewel Durville’s collega’s zijn droom steunden, heeft hij lang getwijfeld. ‘Ik heb in het bedrijfsleven een geweldige tijd gehad en een schat aan kennis, ervaring en waardevolle contacten opgedaan. En het bleef natuurlijk doodeng om van de top of the world naar helemaal niets te gaan. Op wintersport, nu twee jaar geleden, heb ik de knoop toch doorgehakt. Ik zat in de skilift met Jasper, een goede vriend, en hij zei: “Wouter, doe het gewoon.” Toen ik terugkwam heb ik mijn baan opgezegd.

GOEDE DEAL Met ONEforONE gelooft Durville een gouden formule te pakken te hebben. En hij is niet de enige. Hoewel de organisatie pas een paar maanden bestaat, hebben zich al verschillende grote bedrijven aan ONEforONE verbonden. Durville snapt wel waarom: ‘Het idee is succesvol, omdat het werkt. Het principe is simpel, eerlijk en transparant. En belangrijker nog: de bewuste consument is niet duurder uit. Wij zijn geen liefdadigheidsorganisatie, maar we bieden zowel bedrijven als consumenten een goede deal. Want mensen willen best geven, maar ze willen wel weten waar hun geld naartoe gaat.’ Dat Durville zichzelf nog niet van de opbrengst kan betalen, deert hem niet. ‘Natuurlijk hoop ik er ooit van te kunnen leven, maar dat heeft geen prioriteit. Het gaat niet alleen om geld. Het gaat erom dat je gelooft in wat je doet.’

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)


3 reacties op GREEN.2: Modern People

 1. clara Rosales zegt:

  Met een vriendelijke, Clara Rosales.

  • clara Rosales zegt:

   Geachte vriendelijke mensen van ONEforONE,
   mijn nederlands is niet perfect maar toch probeer ik het langs deze weg. ik bedank julie voor de MOOIE boodschap.One for One

 2. Eline Minneboo zegt:

  Beste Clara Rosales,
  Dank voor je bericht! We waarderen je support enorm, ook op Facebook!

  Groet,
  Eline – ONEforONE

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/green-2-modern-people/