Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Frankwatching.com: “ONEforONE: Buy one give one”

Donderdag 5 mei 2011 om 13:00 uur. Door Jasmijn Masius van Frankwatching

ONEforONE is een consumentenbeweging voor rechtstreekse hulp in ontwikkelingslanden. ONEforONE gelooft in een dubbele deal en het ‘buy one give one’ principe. Hoe dit precies werkt? In gesprek met Eline Minneboo.

Wat is het?

“ONEforONE is eind vorig jaar gelanceerd en is een consumentenbeweging voor rechtstreekse hulp in ontwikkelingslanden. ONEforONE gelooft in een dubbele deal. Hulp moet helpen, maar je moet er zelf ook wat aan hebben. ONEforONE werkt via het ‘buy one give one’ principe. Als je een product van ons koopt hier, help je iemand aan hetzelfde soort product daar.”

Waarom dit initiatief?

“Veel van de huidige systemen voor ontwikkelingshulp zijn afhankelijk van subsidies en zijn daardoor niet duurzaam. Organisaties zijn vaak inefficiënt waardoor er steeds minder hulp belandt bij mensen die het hard nodig hebben. ONEforONE is niet afhankelijk van donaties of subsidies. Elke aankoop draagt direct bij aan een betere wereld.

Huidige situatie: De toegang tot veilig en schoon drinkwater in Afrika is beperkt. Dagelijks sterven er wereldwijd zo’n 4.000 kinderen aan ziektes veroorzaakt door vervuild water. Daarnaast hebben veel mensen in Afrika geen beschikking over elektriciteit. Nu maken ze veelal gebruik van dure en ongezonde kerosine lampen.

In Nederland krijgt de consument voor de prijs van een waterflesje op het station, thuis 1.000 liter kraanwater. Ontginning, verpakking en transport van verpakt drinkwater zorgt voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Ook ‘grijze’ energie is ten opzichte van groene energie zeer schadelijk voor het milieu. Verandering in deze situaties is dus wenselijk.”

Hoe werkt het?

“Wanneer je de ONEforONE waterfles koopt dan zorg je ervoor dat iemand in Afrika een leven lang schoon drinkwater krijgt. Met jouw bijdrage bouwt ONEforONE namelijk samen met partner PumpAid waterputten in Afrika. Dus je bespaart niet alleen het milieu door voortaan kraanwater te drinken, je draagt ook bij aan een betere wereld.

Stap je over op ONEforONE energie via Greenchoice met korting, dan ontvangt iemand in Afrika via onze partner ToughStuff zonne-energie. Dankzij zonne-energie kunnen kinderen in Afrika ’s avonds lezen en studeren en besparen de mensen geld op kerosine lampen. ONEforONE energie geeft de Nederlandse consument een gegarandeerde korting, levert enkel groene stroom en gas en het is bovenal mogelijk om eenvoudig over te stappen.

ONEforONE werkt als een inkooporganisatie die vraag en aanbod aan elkaar koppelt. De consument ontvangt een deel van de bedongen groepskorting. De bijdrage aan het ontwikkelingsland wordt vervolgens gefinancierd met de resterende korting en door sponsoring van de deelnemende bedrijven. Deze sponsoring is vaak onderdeel van hun MVO-beleid. Op deze manier ben je als consument niet duurder uit als je bewuste keuzes maakt. Een dubbel goede deal dus.”

Wat zijn de facts?

“Sinds de lancering eind november 2010 zijn er al rond de 150 mensen overgestapt op ONEforONE energie en zijn er al meer dan 800 ONEforONE waterflessen verkocht. Dat er vraag naar ONEforONE is blijkt verder uit onze groeiende achterban, zo hebben we ruim 4.100 Facebook fans en al 2.300 Twitter volgers.”

Wie is betrokken?

“ONEforONE heeft een enthousiast team dat net als de oprichter, Wouter Durville, gelooft in de visie van ‘helpen door goed te doen’. Daarnaast werkt ONEforONE ook met externe professionals samen.”

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/frankwatching-com-oneforone-buy-one-give-one/