Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Eigen risico in de zorgpremies

Door Sandra

Nu het openbaar is geworden dat in de zorgverzekering 2013 het eigen risico verhoogd wordt van 220 naar 350 euro, werpt mij de vraag op: wat is dat eigenlijk: eigen risico?

Hoe is het eigen risico ontstaan?

Een eigen risico is het deel van een schade dat voor eigen rekening blijft. Door opname van een eigen risico beoogt de verzekeraar de schadelast te beperken. Enerzijds hoeft de verzekeraar minder schades uit te keren. Anderzijds zal de verzekerde zorgvuldiger handelen wanneer hij weet dat niet de hele schade wordt vergoed. Daarbij zal de verzekeraar geen schades van geringe omvang hoeven af te wikkelen, welk relatief hoge (administratieve) kosten met zich meebrengen. Dergelijke schades worden kruimelschades genoemd. Door opname van een eigen risico tracht de verzekeraar het indienen van dergelijke schades te voorkomen.

Eigen risico in de zorgpremies

Compensatie

Als compensatie voor de verhoging van het eigen risico krijgen mensen met een laag in komen extra zorgtoeslag. Het maximumbedrag voor de zorgtoeslag gaat in 2013 met 115 euro omhoog. Huishoudens met een inkomen tot en met het wettelijk minimumloon krijgen de verhoging van het verplicht eigen risico helemaal terug. Huishoudens met een inkomen boven het wettelijk minimumloon ontvangen minder zorgtoeslag en dus minder compensatie. Het eigen risico betekent dat jij en de zorgverzekeraar allebei een deel van de rekening van de zorgaanbieder betalen. De zorgverzekeraar houdt het bedrag van het eigen risico dus niet zelf.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico, bestaat er ook het vrijwillig eigen risico. Hiermee kun je het totale eigen risico vergroten tot zelfs rond de 700 euro. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager wordt de zorgpremie die je betaalt.

Uitzonderingen eigen risico

Het eigen risico is niet van toepassing op alle zorg. Wat er buiten valt is:

  • Huisartsenzorg. Het eigen risico geldt wel voor: geneesmiddelen die de huisarts voorschrijft en (laboratorium)onderzoek dat samenhangt met de huisartsenzorg, dat een andere zorgaanbieder dan de huisarts verricht.
  • Kraamzorg en verloskundige zorg.
  • Nacontroles van een nier- of leverdonor.
  • Nationale bevolkingsonderzoeken.
  • De griepprik (als je behoort tot een van de risicogroepen).
  • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar.
  • Zorg uit uw aanvullende pakket.
  • Zorgprogramma’s die voldoen aan een regeling van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).

Wist je dat je je OHRA zorgverzekering ook voordelig via ONEforONE kan afsluiten? Onze zorgpremie 2013 zal ook weer één van de laagste van Nederland zijn!

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: +2 (from 2 votes)
Eigen risico in de zorgpremies, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/eigen-risico-in-de-zorgpremies/