Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

De ommezwaai: van ervaring naar een bewuste keuze

Door Sandra

‘Zes Nederlandse jonge mensen zeggen hun luxeleventje in Nederland gedag en reizen af naar Afrika en Azië. Daar worden ze voor een hongerloontje aan het werk gezet op het land en in de fabrieken om te beleven hoe de dingen die zij hier shoppen, elders worden gemaakt’. Ik heb met grote interesse dit jaar de afleveringen gevolgd van het programma ‘bloed, zweet en luxeproblemen’. Zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1242067

De ommezwaai van ervaring naar een bewuste keuze

De zes twintigers komen o.a. in Bangladesh, één van de grootste kledingproducenten ter wereld en bezoeken daar de textielfabrieken in Ohaka. Ook ondervinden ze hoe slopend het werk is in garnalenkwekerijen, hoe smerig en mensonvriendelijk het is in de leerlooierij in Ethiopie en de keiharde werkelijkheid van het werk op de koffieplantages.

Het mooie is dat in de laatste aflevering de meesten onder hen zeggen ook iets daadwerkelijk te willen doen wanneer ze weer terug zijn. Blijkbaar maakt een indringende ervaring, het zien en meemaken van contrasten van levens, de ogen open en daarmee ook het hart.

De oprichting van de sociale onderneming ONEforONE

Zo verging het ook Wouter Durville, oprichter van ONEforONE die ik vorige week in levende lijve ontmoette in zijn ONEforONE-pand te Amsterdam. Toen hij een paar jaar geleden in Brazilië zat voor werk was hij oorgetuige van enkele schoten buiten waarvan hij aanvankelijk dacht dat het om vuurwerk ging. Het bleek om een drugsoorlog te gaan die in een arme wijk van Brazilië werd uitgevochten. Dat opende hem de ogen. ‘Op een steenworp afstand hadden ze niets van wat ik allemaal in overvloed had. Geen schoon drinkwater, geen elektriciteit en geen enkele zekerheid’, aldus Wouter. Die ervaring heeft hem doen besluiten zijn toenmalige goedbetaalde baan op te zeggen om de tijd te nemen uit te zoeken wat hij werkelijk wilde: iets wat hij in essentie belangrijk vond en waar hij ook nog zijn geld mee kan verdienen. Zo werd in 2010 sociale onderneming ONEforONE opgericht. Een platform met als uitgangspunt duurzaam ondernemen via het ‘buy one, give one’-principe. Dat houdt in dat wanneer je groene energie, zorgverzekering of waterflessen via ONEforONE koopt, tegelijkertijd eenzelfde product geeft aan mensen in Afrika.

500 weeskinderen zijn al voorzien van een goede zorgverzekering!

Wouter liet me weten dat hij extra passie voelt voor de zorgverzekeringen (i.s.m. OHRA). Nu hij net terug is van een reis naar Tanzania waar hij zelf vijf weeshuizen heeft bezocht, kon hij me met trots en glimmende ogen mededelen dat er nu al maar liefst 500 weeskinderen in Tanzania een zorgverzekering hebben.

Binnenkort zal hier ook meer te lezen zijn over de weeskinderen en de projecten in Afrika via ONEforONE!

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: +2 (from 2 votes)
De ommezwaai: van ervaring naar een bewuste keuze, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© ONEforONE

url: 2 site: https://oneforone.nl/de-ommezwaai-van-ervaring-naar-een-bewuste-keuze/